HTML

(H) Reinstall

Ez a blog a két évadon keresztül az M1-en vetített sorozat írásos formájú továbbvitele.

Friss topikok

  • csaki-de: @egri bálint: Kedves Bálint, megtisztel, hogy olvasod a történetet a blogon és méginkább megtiszte... (2012.12.13. 14:26) Kékhalál
  • ejszi: Nekem is tetszik. :) (2012.11.14. 09:53) Hacktion - Újratelepítve

Címkék

19. fejezet - Kusza beszéd

2013.03.18. 21:05 csaki-de

.

Ezen a napon senki sem tartott ebédszünetet. Minden operátor feszült arccal gubbasztott a monitorja előtt és csak időnként váltottak néhány szót egymással. Az operatív állomány a parancsnok vezetésével éppen kirakodóvásár szerű ellenőrzést végzett az előtérben. Fegyverek, lőszerek, gránátok, behatoló és védőfelszerelések voltak széjjel teregetve mindenütt. Daemon, aki a lábait kinyújtóztatni sétált ki az előtérbe, elhűlve kérdezte:
- Atyaisten, ti háborúra készültök?
- Bizony öregem, vallás-háborúra. - válaszolt Alfa.
- Én inkább terrorizmus ellenes harcnak nevezném. - jegyezte meg Vicces. - Ha visszamentél, kérlek szólj a többieknek, hogy egy fél óra múlva megbeszélést tartunk. Remélem addigra már lesz némi megbeszélni valónk.
- Ezt-azt már találtunk, de nem tudom, hogy mire lesz elég így hirtelen. - válaszolt Daemon a burkoltan feltett kérdésre. - Mindenesetre szólok nekik, hogy megbeszélés lesz.
- Köszönöm.





Vicces az operátor terem közepére húzott egy széket magának és megvárta amíg mindenki letelepszik. Az operátorok a gépeik mellett ültek, néhányan papír alapú, mások tableten lévő jegyzetekkel felkészülve. Az operatívok egy részének már nem jutott szék, így ők a padlóra telepedtek le, hátukat a falnak vetve.
- Nem akarom itt a zsarnokian rámenős főnököt játszani nektek, de azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon remélem, hogy találtatok valamit, aminek a nyomán el tudunk indulni. - kezdte Vicces a megbeszélést.
- A világ minden pénzéért sem szeretnénk kiábrándítani szeretett főnökünket, de egy fél nap sajnos nem volt elég, hogy látványos sikereket érjünk el az Interneten tenyésző arctalan, de rendkívül vallásos tömegek szétválogatása és egyénenként való megnevezése terén. - válaszolt Ideg kisvártatva. - Egyenlőre az is nehezünkre esik, hogy az általában vallásos alapon hőbörgőket szétválogassuk Isten Tudós Népének tagjaitól.
- A megnyilvánulásaik egy része egyszerű bejegyzésekből áll, amiket különböző közösségi oldalakon ejtenek meg, egymástól eltérő, de sohasem valós adatokkal létrehozott felhasználók nevében. - kapcsolódott be Wotan is a beszélgetésbe. - Ezek szinte teljesen lenyomozhatatlanok, de nagy valószínűséggel, ha sikerülne lekövetnünk őket, azzal sem sokra mennénk, mert annyi eszük biztosan van, hogy nem saját gépről és nem az otthoni internetvonalon keresztül hozták létre őket.
- Azért némi jó hír is akad. A rendszeresen használt nickek és a bejegyzések stílusa alapján sikerült elkülönítenünk egy féltucat hangadót, vagy úgy is mondhatnánk, szellemi vezetőt. - szépített valamennyit a helyzeten Véráldozat. - Ezek a nevek a kezdetektől újra és újra felbukkannak és egymást támogatva igyekeznek meghatározni az egész csoportosulás véleményét és hangulatát különböző dolgokkal kapcsolatban.
- Így van. Tessék itt a lista a felhasználónevekkel. - nyújtott át egy papírt Daemon Viccesnek. - Sajnos egyenlőre semmilyen egyéb forrásanyagban sem találkoztunk ezekkel, vagy ezekre kellően hasonlító nevekkel. Valószínűleg pontosan erre az egyetlen célra lettek létrehozva és a mögöttük rejlő valós személyek kellő óvatossággal, elkülönítve minden mástól, kezelik őket.
- Azt lehet tudni, hogy pontosan hány valós személy kezeli ezeket a felhasználóneveket? - kérdezett rá Vicces.
- Lefuttattam egy rövid elemzést a stílusra, tipikus hibákra és egyéb hasonlóakra vonatkozólag és az a véleményem, hogy ezt a hat-hét nicket nagyjából három-négy ember kezeli. - válaszolta Véráldozat. - A legtöbbjüket mindig ugyanaz a személy, de van két olyan felhasználónév is, amelyeknél a stíluskeveredés azt sugallja, hogy több különböző személy is használja felváltva.
- Ideg, mint az operátorok vezetője, mit javasolsz, hogyan próbáljunk közelebb férkőzni ehhez a keménymaghoz? - fordult a parancsnok a helyetteséhez. - Ha esetleg valaki másnak van ötlete, azt is szívesen hallanám.
- Sajnálom, nekem nem sikerült eddig semmi okosat kigondolni. - ingatta a fejét az elsőként megszólított.
- Nekem van egy ötletem, amit talán felhasználhatnánk valamilyen formában. - szólalt meg Véráldozat. - A különböző fórumok anyagának átnézésekor feltűnt, hogy a ma annyira divatos trollkodás nem jellemző ennek a csoportnak publikációi nyomán. Alig-alig találni negatív hangvitelű bejegyzéseket a különböző postjaik hozzászólásai között.
- Gondolod, hogy valamilyen formában monitorozzák és szűrik a hozzászólásokat és a hozzászólókat is? - kérdezte a parancsnok.
- Nem vagyok benne biztos, de nagy esélyt adok neki, hogy az ellenvéleményeket mindenképpen eltüntetik a színről, mielőtt azok követőkre találnak és mint jelenség, esetleg elharapódznak.
- Ez mondjuk vallási körökben nem szokatlan jelenség. - morogta Malacpofa. - Gondoljunk csak a szent Inkvizícióra.
- Ez viszont akkor azt jelenti, hogy vannak a közösségnek olyan tagjai, akik képesek és hajlandóak is IT téren beavatkozni, vagyis hackelni. - vonta le a logikus következtetést Ideg.
- És mire mehetünk mi ezzel az információval? - volt Vicces következő kérdése.
- Valaki, akire ilyen fontos feladatot bíznak, az valószínűleg közel áll a keménymag legkeményebb részéhez, vagyis a vezetőkhöz. Viszont egy hackert úgy lehet legkönnyebben elcsípni, ha akcióra kényszerítjük. - fejtegette tovább Véráldozat. - Én azt javaslom, hogy provokáljuk őket. Mutassunk nekik egy célpontot, akire a haragjukat összpontosíthatják. Így amíg ők a trollt keresik, mi meg tudjuk találni őket.
- Nem rossz gondolat. De azt nem akarom, hogy esetleg fordítva süljön el a dolog. - gondolkodott el Vicces. - Nem tudjuk mennyire jó hackerük, vagy hackereik vannak és nem lenne jó ha bármilyen formában az IVO nyomára jutnának. Egy betonbiztos fedő megoldást kell találnunk a trollunknak. És azt sem ártana eldönteni, hogy ki játssza ezt a szerepet, ugyanis az esetleges stílus különbségekből ők is könnyen rájöhetnek, hogy valamilyen szervezett csoport van a vonalnak ezen a végén és ezzel esetleg elriasztjuk őket.
- Nekem van egy ötletem a biztonságra és a személyre nézve is. - emelkedett fel a helyéről Ideg. - De mielőtt felvázolnám az elképzeléseimet, beszélnem kell valakivel. Másfél óra múlva itt vagyok, addig lazítsatok egy kicsit.





- Szevasz kisgyerek! Régen láttalak utoljára. Szokásos ajándékomat hoztad? - köszönt rá Guru a belépő Idegre.
- Sajnálom Guru bátyám, de most nincs Vodka, egészséges életmód van. Én némi apró meglepetés.
- Rosszul kezded ezt a látogatást, úgy-e tudod?! - elégedetlenkedett a terjedelmes hacker legenda. - Vodka nélkül szomorú leszek és elmegy a kedvem a beszélgetéstől is.
- Az igazán kár lenne, mert érdekes dolgokat akarok mondani.
- Na nem bánom, mesélj.
- Az egész dolog ott kezdődött, hogy néhány hónapja Guru bátyám egy újabb tehetséges tanítványát, Daemon után már a másodikat, sikerült lefülelnünk.
- Na és ki volt az? - kérdezte Guru unottan.
- Malacpofának hívják hacker körökben. Most viszont nem volt malaca a pofának, begyűjtöttük. - vigyorgott Ideg a saját viccén.
- Előfordult már más hackerekkel is. És azért fáradtál ide személyesen, hogy ezt elmeséld? Küldhettél volna sms-t, vagy emailt is. Na nem azért mintha különösebben érdekelne a dolog.
- Türelem nagy ember. Még nincs vége a sztorinak. Rövid huzavona után, szintén Daemon esetéhez hasonlóan, Malacpofa is beállt hozzánk, hogy a bűn helyett a bűnüldözés útjait járja.
- Igazán megható történet. Van egy zsebkendőd, amit telesírhatnék?
- Azzal a zsebkendővel várjunk amíg elmondom a dologgal kapcsolatos kérésemet, hátha akkor jobban fogsz majd sírni.
- Borzasztó időket élünk, ha az embert már a saját házában is zavarják a kéregetők. - húzta el a szája szélét Guru.
- Saját ház? - csodálkozott színpadiasan Ideg. - Én nem látok házat még a környéken sem. Ezt a lepukkant buszroncsot, a legnagyobb jóindulattal sem lehet háznak nevezni. Otthonnak is legfeljebb te csúfolod Guru bátyám.
- Kritizáltam én valaha is a te életstílusodat? Örülj neki, hogy a tetőn lévő Dragunovot ma sem használtam az üdvözlésedre.
- Rendben, bocsánat a személyeskedésért. Viszont a kérés marad. Az éppen futó akciónkban komoly feladatot kap Malacpofa. Csalit kell játszani a rosszfiúknak. Viszont azt nem szeretnénk, ha annyira jól sikerülne a csalizás, hogy a harapás esetleg az IVO központing is beérjen.
- Minek nyúlkál a szarba az aki attól fél, hogy büdös lesz a keze? - tette fel a költői kérdést, elég kevéssé költőien megfogalmazva Guru.
- Ez most egy olyan helyzet amit nem mi kerestünk magunknak, de az ország érdeke, hogy sikeresen helytálljunk.
- Most akkor az jön, hogy a hazafias érzelmeimre próbálsz apellálni? A végén még a zsebkendő, amit előhúzol, is nemzetiszínű lesz.
- A félreértések elkerülés végett, tisztázzuk akkor; mi segítünk az országon, te segítesz rajtunk. - magyarázta Ideg türelmesen.
- És persze tiszta szívjóságból. - jött a flegma válasz.
- Akár. De természetesen a megfelelő helyen feljegyzésre kerül ez a dolog is és emlékezni fogunk rá, hogy jövünk neked még eggyel.
- Azzal aztán nagyon ki vagyok segítve. - legyintett Guru. - Na és miről is lenne szó konkrétan?
- Kellene egy amolyan fantomgép, amihez a mi vonalunkról tudna csatlakozni Malacpofa és ha a másik fél elkezdi visszakeresni, akkor úgy tűnik, hogy egy egyszerű, otthoni számítógép egy teljesen hétköznapi internetkapcsolattal. Viszont fizikálisan nem lehet megtalálni, mert folyamatosan változik a fellelhetősége, esetlege egyszerre több is van belőle.
- Nem olyan bonyolult dolog ez. Nem hiszem, hogy ti nagyokosok nem tudnátok ezt saját erőből megoldani.
- Valószínűleg megtudnánk, de abban egészen biztos vagyok, hogy nem olyan szinten, mint te. - legyezgette egy kicsit beszélgetőpartnere hiúságát Ideg.
- Rendben, megcsinálom. De akkor most menj és hagyj dolgozni. Egy óra múlva átküldöm a csatlakozási adatokat.
- Nagyon köszönöm a magunk és a hozzánk bebukott össze tanítványa nevében. - búcsúzkodott Ideg elégedett mosollyal.
- Lehetnél esetleg te is az én tanítványom. Az első dolog amit feltétlenül meg kell tanulnod, hogy legközelebb ne próbálj vodka nélkül beállítani ide, mert akkor fejre célzott üdvlövésekkel foglak fogadni. - szólt Guru a távozó után.





- Így végül sikerült Gurut szárazon is megnyernem arra, hogy segítsen nekünk. - fejezte be a látogatásának összefoglalását Ideg az IVO központban fél órával később. - Tehát rövidesen elkezdhetjük a látszólagos ellenpropagandát, ami valójában egy remélhetőleg sikeres lépre csalás lesz.
- És miért pont én legyek aki a troll szerepét játssza? - kérdezte Malacpofa meglehetősen kevés lelkesedéssel a hangjában.
- Nem annyira a természetes temperamentumod, mint inkább egyéb meggondolások alapján döntöttem melletted. - válaszolt Ideg kissé gunyorosan. - Többek között Te vagy itt a legrövidebb ideje, talán még nem fertőzött meg teljesen az itteni gondolkodásmód és így hihetőbben adod majd elő a civil kötekedőt. Másodsorban a Guru tanítványaként valószínűleg könnyen, egyszerűen tudod majd használni az általa összerakott rendszert.
- Ne aggódj, én majd segítek neked a taktikai szempontok követésében. - szólt közbe Véráldozat. - A pszichológia hadviselés csak akkor lehet kellően eredményes, ha valóban érzékeny pontokra sikerül rátapintanunk.
- Találtál már valamit, amivel el lehetne kezdeni? - kérdezett rá Vicces. - Vagy egyszerre több vonalon próbálkozzunk esetleg?
- Átfutottam újra a vezér nickek legfontosabb postjait és azt hiszem találtam egy kellően érzékeny területet. A csoport irányítását és a hangulatkeltést egy nagyon logikus láncolat mentén, szinte mérnöki pontossággal szerkesztik, szervezik. Van azonban néhány olyan frázis jellegű betét egy-egy hozzászólásban, amelyeket aztán a későbbiek során figyelmen kívül hagytak, vagy éppenséggel vele ellentétes tartalmú kijelentést tettek. Tehát van egy esélyünk arra, hogy ezekre hivatkozva úgy állítsuk be őket, hogy csak össze vissza beszélnek.
- És szerinted ez elég lesz ahhoz, hogy megugrasszuk őket? - kérdezte ismét a főnök, kissé bizonytalanul.
- Nagyon jó esély van rá. Ha nem akarnak elkezdeni hosszan vitatkozni, vagy magyarázkodni, akkor a legegyszerűbb ha elhallgattatják a forrást. Először persze csak on-line formában, de ha sokadszorra is felbukkan, akkor akár valós értelemben is.
- És ahhoz meg kell találniuk. Így amikor a legvadabban fogócskáznak majd a délibáb szerű ismeretlennel, mi szépen csendesen becserkésszük az internet-vonalaikat. - zárta le Ideg a gondolatmenetet.
- Rendben, nem bánom, csináljátok. - adta a beleegyezését a parancsnok. - De ügyesen és lehetőleg gyorsan. Mielőtt újabb emberéletet követelne az ügy.
- Minden percben itt lehet Guru üzenete a szükséges adatokkal. - nézett Ideg az órájára. - És akkor azonnal a húrokba csapunk.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hreinst.blog.hu/api/trackback/id/tr875143655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása