HTML

(H) Reinstall

Ez a blog a két évadon keresztül az M1-en vetített sorozat írásos formájú továbbvitele.

Friss topikok

  • csaki-de: @egri bálint: Kedves Bálint, megtisztel, hogy olvasod a történetet a blogon és méginkább megtiszte... (2012.12.13. 14:26) Kékhalál
  • ejszi: Nekem is tetszik. :) (2012.11.14. 09:53) Hacktion - Újratelepítve

Címkék

16. fejezet Szellemjárás

2013.02.18. 21:05 csaki-de

- Ez igazán méltányos ajánlat. - válaszolt Maya gyorsan, az első döbbenet után. - Viszont azt így látatlanban nem hiszem, hogy meg tudná ígérni az én programozó zseni férjuram, hogy biztosan tud bármit is kezdeni azokkal a sérült fájlokkal.
- Valóban. - kapcsolt Wotan viszonylag gyorsan. - Először látnom kellene azt az adatállományt és lefuttatni néhány alapvető tesztet rajtuk.
- Ennek semmi akadálya sincs. - mosolygott Orbacsics szívélyesen. - Máris ide kéretem a titkáromat, aki majd elkalauzolja a fiatalurat az én számítástechnikai bázisomra. Mi addig iszunk még egy pohár pezsgőt, esetleg táncolunk is ha magának van kedve hozzá.
- A tánc nem a legerősebb oldalam, de néhány pohár pezsgő után talán kellően el tudok hozzá lazulni. - szabódott Maya, miközben a házigazda egy rövid üzenetet küldött a mobiltelefonjáról.
- Nem fogom erőltetni a dolgot, ha nem jön meg hozzá a kedve. - mondta Orbacsics a telefonját eltéve. - Biztosan találunk valami érdekfeszítő beszédtémát, amivel ugyanolyan jól elüthetjük az időt, amíg Tamás visszatér a körünkbe.
- Szervusztok. - köszönt rájuk már messziről az érkező Vladko Mirics. - Ti hogy vagytok ide?
- Te ismered a fiatalokat? - kérdezte a főnöke meglepetten.
- Tegnap találkoz borozóban velük.
- Szeretjük a jó borokat. - magyarázta Wotan.
- Nos ha már ismerik egymás az urak, az csak megkönnyíti a helyzetet. - tért napirendre a dolog fölött Orbacsics. - Menjetek csak nyugodtan, mi majd itt várunk.
- Remélem tudunk önnek segíteni. - nézett Maya a távozók után elgondolkodva. - Legalább tudnánk valamennyit viszonozni a kedvességéből.
- Természetes, hogy az ifjú feleségek kissé elfogultan dicsérik a férjüket, de nyugtasson meg lehetőleg tárgyilagosan, hogy az ön kedves férje valóban kiemelkedően jó a szakmájában. - szellemeskedett Orbacsics válaszképpen.
- Nem tudom, soha sem vetettem össze senki máséval a képességeit, de számomra ő a legjobb, arról biztosíthatom.
- Úgy látom, hogy ebben a kérdésben csak a tényszerű tapasztalatok fognak majd dönteni. - fordította komolyra a szót Orbacsics. - Remélem, hogy azt mondanom sem kell önnek, hogy a kérdéses információk a legszigorúbb üzleti titkaim közé tartoznak. Számítok a teljes diszkréciójukra. Ha nem hatna udvariatlanul ebben a helyzetben, azt mondanám, elvárom a maximális diszkréciót önöktől.
- E miatt ne aggódjon. Természetesen megértem az ön aggodalmát a bizalmas üzleti információkkal kapcsolatban és biztos vagyok benne, hogy Tamás úgyszintén. - válaszolt Maya. - Másfelől pedig tudnia kell, hogy a fájlok sikeres helyreállításához, nem feltétlenül szükséges a tartalmuknak a maximálisan pontos ismerete. Amikor a folyamat végén a helyreállított anyag készen lesz, ha sikerrel jár a helyreállítás, a fájlokat ön nyithatja meg elsőként, hogy ellenőrizze, valóban megegyezik-e a tartalmuk az eredeti állapottal.
- Nos igen, erre nem is gondoltam. - futott át a megkönnyebbülés a házigazda arcán.
- Nem hibáztatom érte. Aki nem számítástechnikai szakember, az gyakran nem ismeri ilyen mélységeben a folyamatokat.
- Akkor egy tánc esetleg? - váltott témát a férfi.
- Előbb talán még egy pohárka pezsgőt. - válaszolt Maya bizonytalanul.




Eközben Wotan a villa egyik irodának kialakított szobájában ült egy számítógép előtt és szenvedett. Méghozzá nagyon. Figyelmét képtelen volt arra összpontosítani, amit csinált, de semmi másra sem. Mirics, aki ezen idő szerint is ott ül egy széken a háta mögött, normális, kényelmes tempóban kalauzolta idáig, a rendesen kivilágított épületen belül, de ő nem tudta volna megmondani, hogy a háznak pontosan melyik részén vannak. Természetesen azt sem volt képes a saját maga számára sem meghatározni, hogy a vastag sötétítő függöny mögött lévő ablak vajon egyike-e annak a kettőnek amelyeket Mayával együtt, a sétájuk alatt megfigyeltek, vagy esetleg egy egészen másik. A pendrive amit a titkár egy páncélszekrényből vett elő és átadott neki, szemre egy teljesen hétköznapi darab volt. Wotan minden erejét összpontosítva igyekezett valami olyan apró rejtett programot találni rajta, ami esetleg arra hivatott, hogy az ő ténykedését kövesse nyomon és lebuktassa, ha ügyeskedni próbál. Azután az is eszébe ötlött, hogy valamilyen módon meg kellene győződnie arról, hogy ezek a fájl töredékek valóban egyeznek-e azokkal, amelyek akkor keletkezhettek, amikor adat lopás közben hirtelen megszakadt a hackerek kapcsolata az adatforrással. Az sem zárható ki ugyanis, hogy a pendrive tartalma csak egy teszt, vagy éppen csali, hogy lebuktassa őt. Ki tudhatja, hogy Orbacsicsnak milyen kapcsolatai és azokon keresztül milyen információi vannak például róluk is. Ez az egész, ami éppen történik, eleve eléggé valószínűtlen.
- Az összes érintett fájl ezen az adathordozón van? - kérdezte Miricstől, hogy időt nyerjen és, hogy elvonja a figyelmét arról, amit közben csinál. Nem mintha feltételezte volna a titkárról, hogy egy számítástechnikai zseni, de sosem lehet tudni és jobb az óvatosság.
- Igen, minden van rajta ami fontos főnök.
- És az internetet nem tudom innen elérni? - kérdezte csodálkozva egy sikertelen csatlakozási kísérlet után.
- Ebben iroda nincs internet. Főnök nem szeret, ha valaki belelát üzleti gépek. - válaszolt Mirics kelletlenül. - Ha kell neked valami internetről, te tudod megkap másik iroda, másik gép.
- Köszönöm, most akkor inkább nem.
- Jó lenne ha Te siet kicsi, mert én akarok menni vissza a parti. - pillantott Mirics az órájára. - Úgysem tud megcsinál rossz fájlok egyetlen éjszaka. Csak vizsgál meg, aztán beszél főnök hamar.
- Rendben, igyekszem. - mondta Wotan. Kizárásos alapon a fájlok keletkezési idejéből próbált következtetni, hogy egyeznek-e a lopott anyaggal. Az olvasható tulajdonságokból sikerült azt is kiszűrnie, hogy a létrehozásukkor jobbára közép-európai karakterkódot használtak, amelybe a magyar nyelvi karakterek is tartoznak. Eközben lopva vetett egy pillantást a mobiltelefonjára, de nemhogy Bluetooth kapcsolati lehetőséget nem talált a számítógéphez, de még csak minimális térerő sem volt a szobában. Ezt már csak azért is furcsának találta, mert pár méterrel odébb a folyosón, ahol utoljára ránézett a készülékre, még maximális volt a lefedettség. Itt, Mirics szeme előtt pedig botorság lett volna az adatkábellel próbálkoznia.
- Azt hiszem ennyi elég is első pillantásra. - mondta némi további szöszmötölés után. - Mehetünk vissza Orbacsics úrhoz.
- Nagyszerű. - vidult fel a titkár arca. - Ad ide az az apró dolog. Visszazár páncélszekrény.




- Nem merem száz százalékosan állítani, de úgy gondolom, hogy néhány nap munkájával sikerülhet helyreállítanom a sérült adatállományt. - mondta Wotan valamivel később, már újra egy asztalnál ülve a szerelmével és a vendéglátójukkal.
- Ez igazán nagyszerű hír. - reagált Orbacsics, nehezen leplezett izgalommal. - Máris intézkedem, hogy a legnagyobb és legszebb vendégszobát készítsék elő maguknak. A parti után már itt is térhetnek nyugalomra és így holnap korán el is tudja kezdeni a munkát.
- Természetesen megértjük, hogy önnek égetően sürgős ez az ügy, de remélem, hogy ön is megérti, hogy egy fiatal nő, mint én is, nem lehet meg napokon keresztül egyetlen kisestélyiben. - vette elő a legcsábosabb mosolyát Maya. - Mindenképpen vissza kell mennünk a szállodába, hogy a csomagjainkat magunkhoz vegyük. És majd reggelig után feljövünk ide a bérelt autónkkal.
- Ragaszkodom hozzá, hogy az én sofőröm segítsen maguknak és még ma este. - mondta Orbacsics előzékenyen, de olyan arckifejezéssel, ami elárulta, hogy semmiféle ellenkezést sem hajlandó eltűrni. - Holnap már nem a vacak és borsos áron felszámított szállodai reggelit eszik majd, hanem az én szakácsom frissen készített specialitásait.
- Akkor viszont a legjobb ha most rögtön indulunk. - adta be a derekát az ifjú hölgy. - Mert a pezsgő kezd a fejembe szállni és egy újabb félóra elteltével már nem biztos, hogy képes leszek a holmimat elfogadhatóan összecsomagolni.
- Majd segítek drágám, ha szükség lesz rá. - nyugtatta meg Wotan.
- Máris szólok a sofőrnek, hogy álljon a bejárathoz. - bólintott Orbacsics a fiatalok hajlandóságát nyugtázva.




A kocsiban ülve egész úton nem szóltak egymáshoz egy szót sem, csak szorították egymás kezét némán. Felérve a szállodai szobájukba Wotan lerogyott az ágy szélére és homlokát a tenyerébe támasztva ingatta a fejét.
- Ezt jól kifogtuk. - emelte a tekintetét aztán Mayára. - Ezek élve ledarálnak minket, akár sikerül helyreállítanom az adatokat, akár nem.
- Ne pánikolj, inkább pakolj. - szólt rá Maya, aki máris serényen tett-vett a szobában. A mozdulatain egyáltalán nem látszott, hogy a pezsgő valójában bármilyen hatással is lenne rá. - Nem üdülhetünk itt hosszan, mert a sofőr sem hülye, a gazdájáról nem is beszélve. Nincs annyi csomagunk ami több órás pakolászást igényelne.
- Ami engem illet éppenséggel alig van csomagom. - mondta Wotan rezignáltan. - Azt pedig nem hiszem, hogy szeretnéd, hogy én pakoljam össze a te holmidat.
- Azt tényleg nem, de azt igen, hogy átnézd a tabletemet és törölj róla mindent, ami akárcsak egy kicsit is gyanússá tehetne minket Orbacsics előtt. Most, hogy velünk együtt minden cuccunk is az ő házában lesz, bármikor könnyedén átnézetheti a holminkat valamelyik emberével.
- Rendben, máris csinálom.
- Azután töröld a telefonjainkról a híváslistát és minden mást is ami nyom lehet. A telefont ugyan nem szándékozom kiadni a kezemből és őrizetlenül hagyni sem, de sohasem lehet tudni. Nem lehetetlen, hogy megtalálják a módját hogyan férhetnek hozzá.
- Ha másként nem, hát erőszakkal. - adott hangot a véleményének Wotan.
- Akár úgy is. - vonta meg a vállát Maya. - Egyébként biztos vagy benne, hogy a magyar bankokból származó adatállományt akarja veled helyreállíttatni ez a jómadár?
- Mérget nem vennék ugyan rá, de amit hirtelen sikerült kibányásznom belőlük, abból erősen sanszosnak tűnik, hogy igen.
- És szerinted van rá lehetőség, hogy miközben dolgozol rajta, az otthoniak számára is hozzáférést biztosíts az állományhoz? Ők csapatmunkában töredék idő alatt kibogozhatnák, hogy mi az igazság, amíg te látványosan, de szép komótos tempóban dolgozol Orbacsics megnyugtatására.
- Az az iroda, ahol az anyag el van zárva, olyan mint egy átkozott Faraday ketrec. Úgy le van árnyékolva, hogy a mobiltérerő stabil nulla benne. A gép amin valószínűleg dolgoznom kell majd, nincs az internetre kötve, sőt a szobában egyáltalán nincs semmiféle internet csatlakozó. Természetesen WiFi sem érhető el. Ezek után nincs ötletem, hogy hogyan tudnák az otthoniak látni az állományt amivel dolgozok. Arról nem is beszélve, hogy biztos vagyok benne, hogy egy percre sem fognak magamra hagyni a cuccal, úgyhogy lehetőségem sem lesz nagyon ügyeskedni.
- Rendben, akkor most felhívom a főnököt és elmondom neki, hogy mi az ábra. Aztán kapjuk a cuccunkat és a spuri a hajó méretű limuzinhoz, nehogy a sofőr nagy türelmetlenségében feljöjjön utánunk ide.




Vicces, mintha csak megérezte volna, hogy ezen az estén rendkívüli dolog fog történni, nem ment haza a munkaideje lejártával, hanem az irodájában maradt és igyekezett valami használható elgondolást összerakni arról, hogy mi, hogyan és miért történt ebben a nehezen átlátható ügyben és, hogy milyen további fejleményekre lehet leginkább számítani. Maya telefonhívása váratlanul érte, annak ellenére, hogy gyakorlatilag minden nap, a nap huszonnégy órájában várta, hogy az erre a veszélyes bevetésre küldött emberei jelentkezzenek, hírt adjanak magukról és a sok száz kilométerre zajló eseményekről. A mostani hírek igazán váratlanul érték. A cél ugyan valóban az volt, hogy Maya és Wotan minél közelebb kerüljön Orbacsicshoz és lehetőleg az általa megszerzett fájlokhoz is, de ilyen gyors és főleg meglepő fordulatra álmában sem mert volna gondolni. Bár még közel sem biztos, hogy Wotan valóban a lopott adatbázis töredékekkel fog dolgozni, de az már száz százalék, hogy ők ketten, ha úgy tetszik, mostantól gyakorlatilag Orbacsics foglyai. És ez nem igazán üdvös, sem a testi épségük, sem pedig az ügy további fejleményeinek szempontjából. Nem csak a külvilágtól, de a biztonságos kapcsolattartástól is el vannak zárva. Vicces a körülményekhez képest hosszan gondolkodott, hiszen a döntés, amit meg kellett hoznia nem volt könnyű. Két embere máris komoly veszélyben van és ahhoz, hogy rajtuk segíthessen, most még egy valakit kell ennél is nagyobb veszélynek kitennie. Végül is úgy döntött, hogy az a nagyobb kockázat, ha nem kockáztat. Felemelte a telefont és tárcsázott. Rövid kicsengés után felvették a hívást.
- Itt Aladdin beszél. Itt az ideje, hogy kiszabaduljon a szellem a palackból. - mondta lassan tagoltan az előre egyeztetett kódszöveget.
- Rendben. Fél óra múlva a megbeszélt helyen. - jött a válasz fojtott hangon a vonal túloldaláról, aztán egy kattanás, ahogyan a hívott fél bontotta a vonalat.

Vicces gyorsan felkapta a táskáját az íróasztaláról, néhány fontosabb papírt még elpakolt bele és már rohant is ki az irodából, ki a központból, amilyen hamar csak lehet.
- Értesíts mindenkit, hogy egy órán belül legyenek itt a munkatérben, frissen, munkára készen. Amikor visszajöttem rendkívüli eligazítást tartok. - mondta az ügyeletes Véráldozatnak. - És minél előbb próbáljatok állandó, élő műholdképet biztosítani az Orbacsics villáról és a környékéről. Az sem érdekel, ha NATO műholdakat kell letéríteni hozzá a pályájukról.
- Nem semmi utasítás. - csóválta meg a fejét Malacpofa, aki szintén ott bóbiskolt az egyik terminál mellett amikor a főnökasszony kiviharzott. - És honnan veszi, hogy meg is tudjuk csinálni.
- Ha esetleg nem vetted volna le, ez parancs volt. És egy parancsnok, ha utasítást ad, sohasem gondolkodik azon, hogy az parancsot végre tudják-e hajtani a beosztottai, egyszerűen elvárja tőlük, hogy képesek legyenek rá. - világosította fel Véráldozat jóindulatúan.





Másnap reggel, amikor Maya és Wotan még csak ébredeztek az új szállásukon, Maya telefonja két rövid sípolással jelezte, hogy új szöveges üzenete érkezett. Az álmot törölgetve a szeméből olvasta a kijelzőn látható sejtelmes mondatot: „Vigyázok rátok, de legyetek óvatosak. Sarah Kerrigan”. Maya kissé értetlenül állt az üzenet tartalma előtt, és az is furcsa volt a számára, hogy a küldő fél nem volt azonosítható. Tanácstalanságában szó nélkül a szintén még félálomban lévő Wotan orra alá dugta a különleges üzenetet. A fiatalember még félig csukott szemmel sandított először a telefonra, de aztán, amikor végig olvasta az üzenetet, azonnal felpattantak a szemhéjai és kikerekedtek a szemei.
- Te tudod, hogy ki az a Sarah Kerrigan? - kérdezte suttogva Mayától.
- Fogalmam sincs. Ismernem kellene talán?
- Látszik, hogy te a szerepjátékok kedvelője vagy és nem a stratégia játékoké. - legyintett rá Wotan lemondóan. - Sarah Kerrigan hadnagy a Starcraft stratégiai játék egyik fontos szereplője.
- És most pontosan mit kellene arról gondolnom, hogy egy számítógépes-játék figura sms-t küld nekem, nekünk? - kérdezte Maya továbbra is értetlenül.
- Édesem, Sarah Kerrigan abban a játékban, az egység-típusa szerint egy ghost, vagyis magyarul szellem.
- Ezzel azt akarod mondani, hogy Vicces utánunk küldte a Szellemet, akiről eddig csak annyit tudtunk, hogy valahol mindenkitől függetlenül és nagyon kevesek által ismerve létezik és csak rendkívüli helyzetben fog bevetésre kerülni? - rakta össze Maya lassan az információ morzsákat egy nagy, egész képpé. - És akkor most mégis mit kellene tennünk?
- Először is töröld az sms-t. Azután pedig szépen elmegyünk reggelizni a mi elbűvölő vendéglátónkkal és igyekezni fogunk, hogy a viselkedésünkkel még véletlenül se áruljuk el magunkat.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hreinst.blog.hu/api/trackback/id/tr265087158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása